دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری مزمن (طولانیمدت) است که تأثیرات آن بر روی نحوه تبدیل غذا به انرژی در بدن شما اثر میگذارد.
بدن شما بیشتر غذاهای مصرفی را به شکر (گلوکز) تجزیه کرده و آن را به چرخه خون می فرستد. وقتی مقدار شکر خون شما افزایش مییابد، سیگنالی به پانکراس میدهد تا انسولین را آزاد کند. انسولین مانند یک کلید عمل میکند تا شکر خون را وارد سلولهای بدن برای استفاده به عنوان انرژی کند.
با دیابت، بدن شما به اندازه کافی انسولین تولید نمیکند یا نمیتواند از آن به خوبی استفاده کند. وقتی انسولین کافی وجود نداشته باشد یا سلولها دیگر به انسولین پاسخ ندهند، مقدار زیادی شکر در چرخه خون شما باقی میماند. این موضوع به مرور زمان میتواند منجر به مشکلات جدی سلامتی مانند بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری کلیه شود.
در حال حاضر هنوز درمان دائمی برای دیابت وجود ندارد. اما از طریق از دست دادن وزن، مصرف غذاهای سالم و فعالیت بدنی میتوان بهطور قابلتوجهی به بهبود و مدیریت آن کمک کرد. علاوه بر این، میتوانید با انجام اقدامات زیر نیز به مدیریت و کنترل دیابت کمک کنید:
- مصرف داروهای تجویزی توسط پزشک و طبق تجویز.
- دریافت آموزش و پشتیبانی خودمدیریتی دیابت.
- رعایت و حفظ نوبتهای مراقبتی بهداشتی.

انواع دیابت:
دیابت دارای سه نوع اصلی است: نوع ۱، نوع ۲ و دیابت بارداری (دیابت در دوران بارداری).
دیابت نوع 1:
دیابت نوع ۱ به علت واکنش ایمنی بدن (حمله به خودش بهطور اشتباه) ایجاد میشود. این واکنش باعث متوقف شدن تولید انسولین در بدن میشود. تقریباً ۵-۱۰٪ از افراد مبتلا به دیابت، دارای دیابت نوع ۱ هستند.
علائم دیابت نوع ۱ معمولاً به سرعت ظاهر میشود و معمولاً در کودکان، نوجوانان و جوانان تشخیص داده میشود. اگر دیابت نوع ۱ دارید، باید روزانه انسولین تزریق کنید تا بتوانید زندگی کنید. در حال حاضر، هیچ کس نمیداند چگونه میتوان از دیابت نوع ۱ پیشگیری کرد.
اما در این بین رعایت دستورات مثلث سلامت تا حد زیادی شما را از انواع بیماری ها، علی الخصوص بیماری های خود ایمنی در امان نگه می دارد. حتی اگر در حال حاضر بدن شما درگیر این دست از بیماری ها شده به خوبی می توانید کنترل بیماری را با رعایت چند اصل ساده به دست بگیرید.
دیابت نوع 2:
در دیابت نوع ۲، بدن شما از انسولین به خوبی استفاده نمیکند و نمیتواند شکر خون را در سطوح طبیعی نگه دارد. حدود ۹۰-۹۵٪ افراد مبتلا به دیابت، دارای دیابت نوع ۲ هستند. این نوع دیابت به مرور زمان توسعه مییابد و معمولاً در بزرگسالان (اما بهطور روزافزون در کودکان، نوجوانان و جوانان) تشخیص داده میشود.
اگرچه ممکن است هیچ علائمی مشاهده نکنید، اما در صورتی که در معرض خطر هستید، آزمایش قند خون انجام دهید. دیابت نوع ۲ میتواند با تغییرات سبک زندگی سالم مانند:
- از دست دادن وزن.
- مصرف غذاهای سالم.
- فعالیت بدنی.
به تاخیر افتاده، کنترل شود و یا حتی به کلی از درگیر شدن بدن جلوگیری کند.
دیابت بارداری:
دیابت بارداری در زنان بارداری که پیشتر دیابت نداشتهاند، به وجود میآید. اگر دیابت بارداری دارید، کودک شما ممکن است با خطر بیشتری از مشکلات بهداشتی مواجه شود. دیابت بارداری معمولاً پس از زایمان بهبود مییابد.
با این حال، این بیماری باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده میشود. همچنین، کودک شما به احتمال بیشتری در دوران کودکی یا نوجوانی چاق شده و در آینده به دیابت نوع ۲ مبتلا میشود.
پیش دیابت:
به حالتی که قند خون از حد نرمال بالاتر رفته باشد اما به اندازه ای نباشد که بتوان آن را دیابت نامید حالت پیش دیابت یا پریدیابت گفته می شود. زمانی که قند خون فرد از میزان پیش دیابت فراتر رود فرد به طور جدی به دیابت دچار شده است.
در ایالات متحده، ۹۶ میلیون نفر بزرگسال (بیش از ۱ از ۳ نفر) به پریدیابت مبتلا هستند و بیش از ۸ از ۱۰ نفر از این موضوع آگاه نیستند. در پریدیابت، سطح شکر خون بالاتر از حد طبیعی است، اما برای تشخیص دیابت نوع ۲ کافی نیست.
پریدیابت خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد. اما خبر خوبی هم هست. اگر پردیابت دارید، برنامه تغییر سبک زندگی شناختهشده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) میتواند به شما کمک کند تا اقدامات سالمتری برای بازگشت به وضعیت طبیعی انجام دهید.
مثلث سلامت و دیابت:
دکتر حسن اکبری متخصص آسیب شناسی سلولی، متخصص طب سنتی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی، با تحقیق و مطالعه بر روی صدها بیمار و زیر نظر گرفتن وضعیت بهبود سلامتی آنها بر این اعتقاد است که رعایت کامل مثلث سلامت که شامل : اعمال یداوی، تغذیه سالم و خواب منظم و ورزش می باشد می توان بدن را برای مقابله با انواع بیماری ها حتی دیابت نوع 1 و 2 تجهیز کرد.
بیشتر بدانید:
دکتر حسن اکبری متخصص آسیب شناسی سلولی ، طب سنتی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی